Connect with us

Golf

Streng AFM toezicht drijft cryptobedrijven uit Nederland

Published

on

Cryptobedrijven in Nederland staan voor een moeilijke keuze: blijven ze opereren in een steeds strenger gereguleerde markt of zoeken ze hun heil elders in Europa? Met de invoering van het nieuwe toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat eind 2024 ingaat, vrezen veel bedrijven voor hun toekomst. De kosten voor toezicht lopen hoog op, en dat maakt de markt steeds minder aantrekkelijk voor cryptobedrijven. Dit heeft al geleid tot de sluiting van sommige bedrijven en de verhuizing van anderen naar landen binnen Europa waar de regels minder streng zijn.

Toezicht: een zwaard van Damocles

De strengere regelgeving komt voort uit de nieuwe Europese MiCA wetgeving, bedoeld om de cryptomarkt te reguleren en veiliger te maken. Hoewel de meeste cryptobedrijven de behoefte aan regulering aanmoedigen, zijn ze niet blij met de kosten die eraan verbonden zijn. Nederlandse cryptobedrijven moeten jaarlijks zo’n 3,4 miljoen euro betalen aan toezichtkosten, meldt het FD, wat hen zwaar op de schouders drukt.

Bovendien zal de AFM geen enkele vorm van coulance tonen bij de handhaving van de MiCA regels. Dit staat in contrast met andere EU landen waar cryptobedrijven veel minder betalen en minder strikte eisen opgelegd krijgen.

Het verschil in toezicht leidt tot oneerlijke concurrentie, waarbij buitenlandse partijen zich in milder gereguleerde landen zoals Cyprus of Malta vestigen en vanaf daar de Nederlandse markt betreden. OKX koos eerder al Malta als hun MiCA hub.

Golf van faillissementen en overnames verwacht

Als gevolg van het dure toezicht, verwachten experts een golf van faillissementen, overnames en bedrijfsverhuizingen in Nederland. Bedrijven zoals LiteBit hebben al de handdoek in de ring gegooid en anderen, zoals Bitcoin Meester, zijn overgenomen. Cryptobedrijven moeten niet alleen de hoge toezichtkosten betalen, maar ook kosten maken om hun interne organisatie aan te passen aan de nieuwe regels. Dit is een zware last voor veel bedrijven, zeker nu de cryptomarkt na de hype van 2022-2023 is afgekoeld.

Crypto broker Anycoin Direct heeft inmiddels al stappen ondernomen om naar Duitsland te verhuizen, waar het toezicht soepeler en de kosten lager zijn. En zij zijn niet de enige, tientallen andere bedrijven overwegen een soortgelijke stap.

Clair Wermers van advocatenkantoor CMS waarschuwt dat de Nederlandse consument de dupe kan worden van deze ontwikkelingen. Als cryptobedrijven naar het buitenland vertrekken, staan zij vaak onder minder streng toezicht, wat de veiligheid van beleggingen kan ondermijnen.

Is streng toezicht de juiste keuze?

De AFM staat pal achter de keuze voor streng toezicht. Laura van Geest, voorzitter van de AFM, verklaarde eerder al tegen het FD dat ze niet van plan is om de regels te versoepelen om aantrekkelijker te worden voor bedrijven. In plaats daarvan kiest de AFM bewust voor een degelijk toezicht, ook al kan dat betekenen dat bedrijven uitwijken naar het buitenland. Toch is het de vraag of de AFM de strengheid kan handhaven die zij voor ogen heeft. Het gebrek aan financiële middelen heeft de AFM ertoe gedwongen een ‘minimaal scenario’ te hanteren, waarbij ze mogelijk niet al haar handhavingsambities kan waarmaken.

Ondanks de zorgen over de impact van het toezicht, zijn er ook positieve geluiden te horen. Veel cryptobedrijven zien de voordelen van de uniforme regelgeving die MiCA biedt. Dit creëert namelijk een duidelijker en veiliger speelveld voor alle marktdeelnemers. Bedrijven zoals Bitvavo zijn optimistisch over de lange termijn en geloven dat dit toezicht de cryptosector zal professionaliseren en betrouwbaarder zal maken.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.