Connect with us

Infra

Renovatie-opgave infrastructuur vraagt inzicht en samenwerking

Published

on

Uitval tientallen objecten

Lindy Molenkamp is als directeur Beheer en Uitvoering (B&U) van de provincie Noord-Holland verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van infrastructuur. Al ruim 25 jaar houdt ze zich bezig met de renovatiekwestie, ze kent de problematiek.

“We weten al heel lang dat onze infrastructuur veroudert, en dat een belangrijk deel is gebouwd in een tijd waarin nog geen zicht was op ons huidige gebruik. De afgelopen jaren is in Nederland een tiental objecten deels of geheel uitgevallen door beperkt inzicht op de situatie. Aan de buitenzijde zie je namelijk niet wat een brug of weg allemaal heeft meegemaakt. Ik ken een voorbeeld van twee identieke, even oude viaducten waarvan de een direct instort bij de eerste stoot van de sloopkogel, terwijl de ander amper een scheurtje vertoont.”

Economische schade

Volgens Molenkamp moet er bij beheerders veel meer aandacht komen voor de renovatie- en vervangingsopgave. “Onze infrastructuur wordt zwaar belast. Bij renovatie van civieltechnische kunstwerken is vaak afsluiting nodig, bijna altijd voor langere tijd. Dat veroorzaakt naast veel overlast ook veel economische schade. Als je één zo’n object hebt, is dat nog te overzien. Maar in mijn provincie alleen al heb ik er 550, jong en oud. Als al die objecten 60 tot 80 jaar meegaan, heb je al gauw zo’n 6, 7 misschien wel 8 objecten die je per jaar zou moeten vervangen. En dat is alleen nog maar in mijn provincie! Landelijk ligt er voor een geschatte waarde van 347 miljard euro aan infrastructuur. Dat betekent ook een enorme onderhouds- en vervangingsopgave voor beheerders. Grote vraag daarbij is bovendien: is hiervoor bijvoorbeeld voldoende geld, mankracht en kennis voorhanden?”

Kosten verdubbelen

Om inzicht te krijgen in deze uitdaging heeft TNO het Landelijk prognoserapport Vernieuwingsopgave infrastructuur (pdf) opgesteld. Peter Rasker, Director of Market bij TNO Mobility & Built Environment: “In 2021 brachten we met onze eerste prognose al in kaart hoe groot de te verwachten renovatieopgave is. Met deze tweede editie gaan we nog een stap verder door deze opgave ook uit te splitsen naar de verschillende typen beheerders.”

De uitgaven voor vervanging en renovatie bedroegen in 2021 iets meer dan 1,1 miljard euro; uit het prognoserapport blijkt dat de verwachte jaarlijkse kosten vanaf volgend jaar meer dan verdubbelen, naar 2,4 miljard euro per jaar. Doordat nu te weinig wordt gerenoveerd, ontstaat dus een forse stijging van de kosten. En daar blijft het niet bij. In de komende decennia nemen de jaarlijkse kosten verder toe, tot 3,7 miljard tegen het einde van deze eeuw.

Verontrustend lage score

Naast het kwantitatieve onderzoek, heeft TNO ook kwalitatief geanalyseerd hoeveel beheerders op dit moment goed zicht hebben op hun renovatie-opgave.

Slechts 12 van de 342 gemeentes en 4 van de 12 provincies deelden hun renovatieprognose met TNO. Rasker: “Een verontrustend lage score. Eens te meer omdat gemeentes meer dan de helft van alle renovatiekosten moeten dragen. Dat komt doordat meer dan 80% van de civiele constructies in Nederland door gemeentes worden beheerd, evenals alle riolering en de gemeentelijke wegen.”

Niet top of mind

Lindy Molenkamp heeft wel een verklaring voor die lage score. “Bestuurders zijn primair bezig met grote opgaven binnen hun beleidsperiode en voeren uit wat er in een coalitieakkoord is afgesproken. Wat die periode overstijgt, is niet ‘top of mind’. Met de beperkte beschikbaarheid van mensen en middelen wordt al snel de voorkeur gegeven aan politieke thema’s als wonen, zorg en bestaanszekerheid. Maar het is ook een kenniskwestie. Voor het maken van een langetermijnprognose heb je vakinhoudelijke kennis nodig die niet altijd voorhanden is. Daar komt bij – en dat sluit aan bij een van de aanbevelingen uit het rapport – dat het momenteel ontbreekt aan richtlijnen om zo’n prognose op te stellen. Zonder standaard laat de onderlinge vergelijkbaarheid van prognoses ook sterk te wensen over.”

Continue Reading