Connect with us

Sports

Ronde van Nederland 2025 lijkt er écht te komen; ‘geweldige impuls’, aldus Visma | LaB en dsm-firmenich PostNL

Published

on

Er werden de laatste jaren meer koersen geschrapt dan verreden, maar Nederland wil als wielerland terugslaan met de terugkeer van een grote etappekoers. TIG Sports gaat deze organiseren, vanaf 2025. Met de Ronde van Nederland krijgt het land van Mathieu van der Poel en Olav Kooij dus weer een race op eigen grond.

De Ronde van Nederland werd in 2004 voor het laatst gereden, twintig jaar geleden dus. Daarna ging het samen met de huidige Renewi Tour. ‘Minder en minder speelde die ronde zich de afgelopen jaren af in Nederland. Waar ze in België wel stonden te juichen om het peloton te ontvangen, was er in Nederland vaak te weinig interesse van gemeentes en provincies en teveel gedoe met motorpolitie, vergunningen en financiering. In 2023 was er nog één etappe op Nederlands grondgebied over, in 2024 welgeteld nul‘, zo valt te lezen. De Amstel Gold Race is momenteel de enige WorldTour-koers voor mannen in Nederland.

Lees verder onder de foto

De Amstel Gold Race als grote trots van Nederland

Visma | Lease a Bike vond in TIG Sports geschikte partner

Visma | Lease a Bike zou met directeur Richard Plugge en commercieel directeur Sander Kruis de initiator zijn geweest van het plan. ‘Ze spraken erover met diverse mensen en plantten her en der zaadjes – en nu is er zowaar een partij die de handschoen oppakt’, zo doelt het AD op TIG Sports, een grote partij in het organiseren van grote sportevenementen. Denk aan de GP in Zandvoort en het WK veldrijden in 2026. ‘We hebben de afgelopen tijd met allerlei verschillende partijen gesproken. Met overheden en potentiële sponsoren, maar ook met Nederlandse wielerploegen. Niet alleen met Visma | Lease a Bike, maar ook met dsm-firmenich PostNL en TDT-Unibet. Ze waren allemaal enthousiast’, aldus manager Niels Markensteijn.

En zo lijken er plots geen beperkingen meer te zijn voor een terugkeer van de Ronde van Nederland. Wanneer? Dat is nog even de vraag. Er ligt inmiddels een aanvraag bij de UCI voor de week van 14 tot en met 19 oktober 2025, met de 2.1-status, zo bevestigde TIG enkele dagen later. ‘De wedstrijd in de herfst vormt een ideale seizoensafsluiter met een sterk deelnemersveld. Met deze koers wil TIG Sports niet alleen voor de professionele teams een ronde neerzetten, maar ook een koers waar de bezoeker vooraf, tijdens en na het evenement een onvergetelijke live-ervaring aangeboden wordt.’

‘De koers zal bestaan uit vijf losse etappes plus een proloog, die zorgvuldig worden gepland om zowel toegankelijkheid, duurzaamheid als de veiligheid van de renners te waarborgen. Het evenement wordt ontworpen om logistieke uitdagingen aan te pakken door gebruik te maken van vaste omlopen, hetgeen bijdraagt aan minder verkeershinder, meer veiligheid en meer wielerplezier voor partners en publiek’, schrijft men in een persbericht.

Lees verder onder de foto!

Ronde van Nederland 2025 lijkt er écht te komen; 'geweldige impuls', aldus Visma | LaB en dsm-firmenich PostNL

KNWU, Visma | Lease a Bike en dsm-firmenich PostNL zijn vóór

Maurice Leeser, directeur-bestuurder van de KNWU, wordt blij van deze stap. ‘We verwelkomen elk initiatief dat de wielersport promoot en steunen het initiatief van TIG Sports van harte. We hopen dat deze meerdaagse koers een waardevol platform zal worden voor de promotie van het Nederlandse wielrennen in zijn geheel.’

Team Visma | Lease a Bike en Team DSM-Firmenich Post NL steunen het ook. ‘Onze teams kennen een stevig Nederlands fundament en een nieuwe innovatieve Nederlandse meerdaagse koers juichen we daarom van harte toe. Dat is goed voor onze fans en partners, en bovenal een geweldige impuls voor het Nederlandse wielrennen’, aldus teammanagers Richard Plugge en Iwan Spekenbrink.

Continue Reading