Travel
Payt krijgt 55 miljoen van Franse investeerder
1. Debiteurenplatform Payt regelt 55 miljoen
Payt, de Groningse aanbieder van online software voor debiteurenbeheer, krijgt een kapitaalinjectie van 55 miljoen euro van het Franse investeringsfonds Partech. Met het geld wil ceo en medeoprichter Sander Kamstra verder uitbreiden in Europa en de software slimmer maken met AI.
Zijn in 2012 opgerichte scaleup verzorgt naar eigen zeggen inmiddels meer dan vierduizend administraties van bedrijven in Nederland, België, Duitsland en Engeland. Door betere communicatie met klanten via het platform, dat veel betaalopties biedt, worden facturen 30 procent sneller betaald, zegt Kamstra tegen Silicon Canals.
2. Retourboete bij Wehkamp goed voor de resultaten
Sinds Wehkamp 50 eurocent vraagt voor het retourneren van producten worden 14 procent minder pakketjes teruggestuurd. Dat blijkt uit jaarverslag over het gebroken boekjaar 23/24 van holding Wehkamp Retail Group (WRG). Het retourbeleid is goed voor de resultaten: terwijl de omzet met 17 procent daalde naar 552 miljoen euro liep het operationele verlies terug van 13,2 miljoen tot 3,4 miljoen euro.
Bij de retouren werken vijf keer zoveel werknemers als bij de verzending en die twee kwartjes dekken de retourkosten van 12,50 euro dan ook niet. Wehkamp heeft ook een thuisbezorgpremie van 1 of 2 euro ingevoerd. Sindsdien is de verzending naar afhaalpunten verdriedubbeld.
Lees ook: Hulaaloop verhuurt nu samen met Wehkamp en kleertjes.com kinderkleren
3. Britten krijgen nieuw groen staatsenergiebedrijf
De nieuwe Britse regering lanceerde donderdag een nieuw groen staatsenergiebedrijf. Great British Energy (GB Energy) moet als ontwikkelaar en co-investeerder de hernieuwbare energieopwek aanjagen. Het eerste project heeft meteen een koninklijk tintje: op The Crown Estate, de landportefeuille van koning Charles die ook een groot deel van de Britse zeebodem bevat, heeft plaats voor voldoende windturbines om bijna 20 miljoen huizen van stroom te voorzien.
Labour trekt de komende vijf jaar 8,3 miljard pond uit voor GB Energy, dat een van de grootste verkiezingsbeloftes van de partij was. Die stap moet nog eens 60 miljard aan private investeringen uitlokken.
4. Vattenfall moet ‘fossielvrij binnen één generatie’ schrappen
Vattenfall laat na druk van de Autoriteit Consument & Markt de claim ‘Fossielvrij leven binnen één generatie’ vallen. De duurzaamheidsclaim is volgens de marktwaakhond mogelijk misleidend en de consument kan er niet uit opmaken wat de concrete duurzaamheidsinspanningen zijn van het energiebedrijf en deze ook niet vergelijken met die van andere energieleveranciers.
5. Niet alleen Babboe-bakfietsen breken
Behalve Babboe kunnen ook frames van andere bakfietsmerken tijdens het fietsen doormidden breken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat onder andere om de bakfietsmerken Vogue, Cangoo en Bakfiets.nl. Zes eigenaren hebben hun schade gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, dat per merk meerdere gevallen zou onderzoeken. Of dat zal leiden tot een terugroepactie of een verkoopverbod, zoals eerder dit jaar bij Babboe, is nog niet duidelijk.
6. En dan dit: Voja AI moet op zoek naar originelere naam
Camille Richardson moet zijn reis-app Voja AI een andere naam geven, omdat die inbreuk maakt op de merknaam van reisorganisator Voja Travel. Zelf wil hij afgezien van een kort persbericht geen mededelingen doen over de kwestie.
Voja Travel-oprichter Joshua van Eijndhoven bevestigt dat hij zich heeft beroepen op zijn merkrecht. ‘We hebben ons merk in Europa geregistreerd en zitten in dezelfde branche. Dat het verwarring veroorzaakt, lijkt me wel duidelijk. Ik kreeg meteen vragen van klanten toen Voja AI in de publiciteit kwam.’
Richardson zei twee weken geleden nog tegen MT/Sprout dat hij contact had met Van Eijndhoven en geen ruzie over de naam verwachtte.
Lees ook: Op reis-app Voja swipen Zillennials dankzij AI, TikTok en Insta naar hun perfecte vakantie
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Unilever verraste met een omzetgroei van 4,1 procent tot 31,1 miljard euro over het eerste halfjaar. Het tweede kwartaal liet een groei van 3,9 procent zien, lager dan verwacht. De winst uit bedrijfsactiviteiten steef met ruim 17 procent tot 6,1 miljard euro.
- Dankzij sterke prestaties in Nederland heeft bouwbedrijf BAM het voorbije halfjaar ruim 3,1 miljard euro omzet geboekt, 6 procent meer dan in de eerste helft van 2023.
- Air France-KLM heeft last van verstoringen in de luchtvaart, stijgende bedrijfskosten en gebrekkige levering van onderdelen. Het bedrijfsresultaat kwam in het tweede kwartaal daardoor 220 miljoen euro lager uit, op 513 miljoen euro. De kwartaalomzet steeg wel, met 4 procent tot 7,9 miljard euro. Het aantal passagiers nam in dezelfde mate toe tot bijna 26 miljoen.
Wat we ook lazen:
- Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland (Nu.nl)
- ING discrimineerde twee klanten met exotische naam op basis van antiterrorismewet (Nu.nl)
- Crowdstrike geeft getroffen klanten een tegoedbon van een tientje voor Uber Eats (Techcrunch)
- KLM-pensioenen worden voortaan beheerd door Achmea (FD)
- Google gaat cookies tóch niet uit de Chrome-browser verwijderen (Volkskrant)
- Deutsche Bahn schrapt 10 procent van de banen (Nu.nl)