Connect with us

Entertainment

UT philosophy professor Nolen Gertz interviewed for Dutch newspaper HP/Tijd

Published

on

Nolen Gertz, Associate Professor of Applied Philosophy at the University of Twente, was interviewed for journalist Laurens Bluekens’s latest article in Dutch newpaper HP/De Tijd entitled “Ziek van Gemak” (“Sick of Convenience”) that was published on August 25th.

Here is an excerpt from the article (in the original Dutch):

“De problematische verhouding met technologie maakt de mens op allerlei manieren ‘ziek van gemak’, betoogt filosoof Nolen Gertz, verbonden aan de Universiteit Twente en auteur van Nihilism and Technology. “We leven niet in een utopische droom waarin de mens en technologie het perfecte partnerschap hebben. Nee, er is een complete ongelijkheid die pas duidelijk wordt als je in het bos geen signaal meer hebt en je geen idee hebt welke kant je uit moet zonder Google Maps. Het is ook opvallend hoeveel plots er in de populaire cultuur zijn over mensen van wie hun bat- terij leeg is, wanhopig om haar weer op te laden. Het idee dat mijn smartphone in leven moet blijven om mezelf in leven te houden, vind ik geen optimistische manier om over de mens te denken.”

Gertz ziet met lede ogen aan dat zelfred- zaamheid door technologie steeds meer verdwijnt als waarde. “De technologie waarvan we in onze gemakscultuur zo afhankelijk zijn, speelt vooral in op onze nihilistische behoeftes. Denk aan de reclames waarin je mensen aan een slimme luidspreker ziet vragen hoe het weer is, terwijl ze zelf bij het raam staan. Of ze vragen de luidspreker de lichten aan te zetten, terwijl ze zelf ook even naar de lichtknop kunnen lopen. Dan gaat het om een niveau van gemak dat niemand eigenlijk echt nodig heeft maar waarvan wordt gesuggereerd: waarom zou je dit niet willen hebben als je het kunt betalen? Gemak draait ook om status.”

Niet alle gemak is per se nihilistisch, benadrukt Gertz. “Een flitsbezorger valt wel in die categorie, omdat het ten koste gaat van alternatieven als zelf naar buiten gaan om boodschappen te doen of daar een vriend of familielid om vragen. Zo maakt de flitsbezorger de maatschappij individua- listischer, zowel in de zin van het thuisblij- ven als het vervangen van menselijke interactie door een app. Het gebruik van een e-bike ligt genuanceerder. Elektrisch fietsen mag dan wat luier zijn dan het gebruik van een normale fiets, het is toch beter voor de fietser en het milieu dan het gebruik van een auto.”

The article is available online here: https://www.hpdetijd.nl/2024-08-25/ziek-van-gemak/

Continue Reading