Connect with us

Fashion

Modebedrijf Mexx overgenomen door HVEG Fashion Group

Published

on

De RNF Group, bekend van modemerken zoals Mexx, Shabbies en Fred de la Bretoniere, is overgenomen door modeconcern HVEG Fashion Group. De transactie werd begeleid door overnamespecialist Marktlink.

Met de deal willen de twee modebedrijven hun positie in Europa versterken. Beide zijn gespecialiseerd in private label-producten, wat betekent dat ze produceren onder de naam van hun retailklanten.

De krachtenbundeling biedt kansen om in dit segment samen op te trekken. HVEG Fashion Group en RNF Group sluiten daarbij goed op elkaar aan, aangezien ze zich richten op vergelijkbare markten in West- en Oost-Europa.

Na de overname zal de gecombineerde omzet van de twee modegroepen uitkomen op zo’n €285 miljoen. Deze omzet is exclusief de opbrengsten uit de diverse licenties van Mexx, waaronder merken als Umbro en Pantofola d’Oro.

“Het vormen van deze combinatie geeft verdere invulling aan de groeistrategie van HVEG en onze ambitie om een one-stop-shop te creëren voor een groeiend internationaal klantenbestand”, stelt Mike van Snek, CEO van HVEG. “RNF staat bekend als een toonaangevende speler binnen de Europese schoenenmarkt en Mexx geniet wereldwijd naamsbekendheid”, voegt de topman toe, die veel potentie ziet om Mexx verder uit te bouwen.

Nieuwe fase voor Mexx

Voor Mexx, een van origine Nederlands merk, betekent de overname een nieuwe fase in een bewogen geschiedenis. Het merk ontstond in 1986 door het samenvoegen van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Ontwerper en oprichter Rattan Chadha bezegelde de nieuwe naam met twee kussen (xx), waarop de naam Mexx ontstond.

In 2014 ging Mexx failliet, waarna het merk werd overgenomen door het Turkse Eroglu Holding, zonder al te veel succes. Hierop verwierf RNF Group in 2017 de rechten op het merk, dat nu opnieuw van eigenaar wisselt.

Oprichters Ferry Helmer en Ron Janssen van RNF zien de overname als “een logische stap” om verder te kunnen groeien. “De krachtenbundeling stelt ons in staat om met name het iconische merk Mexx samen uit te bouwen.” Helmer en Janssen blijven na de overname actief als aandeelhouders en directieleden.

De twee modebedrijven hebben samen ongeveer 530 medewerkers. Een woordvoerder van HVEG, dat eerder dit jaar al het Duitse Sassa Mode overnam, laat weten dat er geen banen verloren zullen gaan als gevolg van de overname.

“We zijn trots dat we hebben bijgedragen aan het samengaan van twee sterke, complementaire modebedrijven die actief zijn buiten het turbulente fashionsegment”, aldus Vincent Pastoor, partner bij Marktlink, het M&A-kantoor dat de overname tussen de twee modebedrijven mocht begeleiden.

Pastoor benadrukt het unieke karakter van de deal: “De transactie heeft achter gesloten deuren plaatsgevonden zonder actieve marktbenadering. Vanuit ons netwerk hadden wij al direct de beoogde koper op het oog, die al vroeg in het proces de juiste partij bleek te zijn.”

De transactie tussen RNF en HVEG wacht nog op goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Continue Reading