Connect with us

Entertainment

IDC: Investeringen in de public cloud stijgen komende vijf jaar met…

Published

on

Dit voorspelt marktonderzoeker IDC in zijn Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide. “Cloud domineert nu de technologische bestedingen op het gebied van infrastructuur, platforms en applicaties”, aldus Eileen Smith, Group Vice President, Data & Analytics bij IDC. “De meeste organisaties hebben de public cloud omarmd als een kosteneffectief platform voor het hosten van bedrijfsapplicaties en voor het ontwikkelen en implementeren van klantgerichte oplossingen. Vooruitkijkend blijft het cloudmodel ongelooflijk goed gepositioneerd om te voldoen aan de behoeften van klanten voor innovatie in applicatieontwikkeling en -implementatie, waaronder data, kunstmatige intelligentie/machine learning (AI/ML) en edge-behoeften die de voorhoede van innovatie blijven bepalen.”

Van de 28 sectoren die in de Spending Guide worden behandeld, geven de drie grootste – Banking, Software and Information Services en Retail – naar verwachting samen $ 190 miljard uit aan publieke clouddiensten in 2024. De volgende vijf grootste sectoren – Telecommunicatie, Media en Entertainment, Kapitaalmarkten, Zorgverleners en Professionele en Persoonlijke Diensten – zijn naar verwachting ieder goed voor meer dan 5% van de wereldwijde uitgaven.

De sectoren die de snelste uitgavengroei zullen zien tot 2028 zijn Kapitaalmarkten, Life Sciences en Verzekeringen (allemaal rond de 23% CAGR). Met uitzondering van de consumentenmarkt laat naar verwachting iedere sector een dubbelcijferige CAGR zien in de periode 2023-2028.

‘AI-ontwikkelingen drijven clouduitgaven op’

“De snelle vooruitgang in kunstmatige intelligentie drijft de toename van clouduitgaven aanzienlijk aan. Nu organisaties steeds vaker AI-platforms bouwen, testen en implementeren, positioneert de groeiende onderlinge afhankelijkheid tussen AI-innovatie en cloudinfrastructuur clouddiensten als de ruggengraat van AI-ontwikkeling en -implementatie”, aldus Andrea Minonne, research manager, Data & Analytics bij IDC. “AI-platforms zullen de snelst groeiende technologie zijn in de komende jaren, en op de lange termijn zullen sectoren zoals verzekeringen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders de investeringen in cloudgebaseerde AI-platforms het snelst versnellen.”

Software as a Service (SaaS)-applicaties vormen naar verwachting de grootste categorie cloud computing, goed voor meer dan 40% van alle publieke clouduitgaven in 2024. Als belangrijkste SaaS-applicaties voorziet IDC enterprise resource management (ERM) en customer relationship management (CRM), gevolgd door content workflow en management applicaties en collaboratieve applicaties. De SaaS-applicaties categorie laat naar verwachting ook een langzamere groei van uitgaven zien dan de algehele markt met een vijfjarige CAGR van 16,5%.

Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS) zijn volgens IDC elk goed voor bijna 20% van alle publieke clouduitgaven in 2024, waarbij het verschil tussen de twee markten minder dan een miljard dollar bedraagt. PaaS zal de snelst groeiende categorie zijn, geleid door Data Management Software gedurende de prognose, terwijl Artificial Intelligence Platforms de snelste groei zullen ervaren met een vijfjarige CAGR van 51,1%. IaaS-uitgaven, bestaande uit reken-, opslag- en netwerkapparaten, zijn naar verwachting de op één na snelst groeiende categorie.

SaaS – System Infrastructure Software (SIS) vormt de kleinste categorie van clouduitgaven met iets meer dan 16% van de totale markt. Beveiligingssoftware is naar verwachting het grootste investeringsgebied in deze categorie zijn, met uitgaven die gelijk zijn aan ERM- en CRM-uitgaven in de categorie SaaS-toepassingen. Fysieke en virtuele computersoftware maakt volgens IDC de snelste uitgavengroei door onder de SIS-producten.

VS vormen grootste markt

Vanuit geografisch oogpunt vormen de Verenigde Staten de grootste markt voor public clouddiensten zijn, met uitgaven die naar verwachting in 2024 de $ 432 miljard overtreffen. West-Europa volgt in 2024 met uitgaven die de $ 167 miljard naderen, evenals Azië/Pacific (exclusief Japan en China) (APeJC) met meer dan $ 51 miljard. Vijf geografische regio’s – APeJC, Centraal- en Oost-Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika en West-Europa – laten over een periode van vijf jaar een CAGR zien van meer dan 20%.

Continue Reading