Connect with us

Tech

Samen het technologielandschap van de toekomst vormgeven: Inzichten…

Published

on

Terwijl kunstmatige intelligentie (AI) businessprocessen blijft transformeren, laat het rapport zien hoe partners steeds vaker AI en GenAI-technologieën (Generatieve AI) integreren om hun concurrentievoordeel te behouden. Daarnaast worden ESG-praktijken (milieu, sociale zaken en bestuur), samen met DEI-initiatieven (diversiteit, gelijkheid en inclusie), belangrijke drijfveren voor veranderingen in de sector. De partners passen zich aan deze normen aan om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar duurzaamheid en sociale gelijkheid.

Businessgroei stimuleren met innovatie

Innovatie blijft een belangrijke katalysator voor groei in de technologiesector. Bedrijven richten zich op opkomende technologieën zoals AI, cyberbeveiliging en cloudservices om hun ontwikkeling te stimuleren. De snelle acceptatie van AI is duidelijk: 44% van de partners is van plan om binnen de komende twee jaar AI-oplossingen te implementeren – een indrukwekkende stijging van 214% sinds 2022. Hieruit blijkt de groeiende invloed van AI op het optimaliseren van activiteiten, het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van klantinteracties.

Veel partners breiden hun aanbod ook uit met aanvullende AI-diensten, zoals GenAI-toepassingen en AI-apparaten, wat wijst op de diversificatie van de technologiesector.

Samenwerking als hoeksteen van innovatie

In de huidige technologische omgeving is samenwerking essentieel. Aangezien de IT-uitgaven in 2024 grotendeels door partners zullen worden aangestuurd, is samenwerking belangrijker dan ooit. Partners noemden organische groei (50%) en samenwerking met andere partijen in het kanaal (42%) als topstrategieën voor succes. Dit benadrukt de vitale rol van teamwerk bij het aanpassen aan veranderingen, het stimuleren van innovatie en het behouden van hun concurrerentievermogen.

In het licht van toenemende concurrentie en krimpende marges (52%), samen met de behoefte aan voortdurende technische opleiding (48%), stelt samenwerking partners in staat om kennis en middelen te delen, waardoor ze voorop blijven lopen.

Groei van de wereldwijde IT-markt

De wereldwijde IT-markt is op weg naar een substantiële groei en zal volgens de voorspellingen in 2024 een waarde bereiken van $ 4,94 biljoen. Een opmerkelijke 73% van deze groei zal naar verwachting komen van door partners beschikbaar gestelde producten en diensten. Met name de sectoren cyberbeveiliging (92%), telecommunicatie (91%) en IT-diensten (85%) worden geleid door partners en laten een sterke trend naar samenwerking en partnergerichte groei zien.

Bovendien overweegt 24% van de partners fusies of overnames als onderdeel van hun groeistrategie voor 2024. Dit weerspiegelt een bredere erkenning dat het bundelen van krachten met andere partners de concurrentiepositie kan verbeteren en uitgebreidere klantoplossingen mogelijk kan maken.

Uitbreiden in binnen- en buitenland

Terwijl partners hun strategieën verfijnen, richten veel van hen zich op uitbreiding in zowel binnen- als buitenland. Meer dan de helft (57%) is bezig met het uitbreiden van hun technologieaanbod en het versterken van hun binnenlandse aanwezigheid (51%). Ook de belangstelling voor internationale groei is toegenomen: in 2024 zal 39% van de partners kansen op de wereldmarkt nastreven. Deze trend onderstreept het toenemende belang van het opschalen van diensten en het verkennen van nieuwe markten.

Ook het betreden van nieuwe verticale markten blijft een prioriteit: een derde (33%) van de partners is van plan te diversifiëren naar nieuwe sectoren.

De ESG-uitdaging aangaan

Toenemende regelgeving rond ESG zet partners ertoe aan prioriteit te geven aan duurzaamheid. Ongeveer 37% van de partners verwacht dat het beheer van ESG-eisen de komende twee jaar een grote uitdaging zal zijn. Nu klanten en investeerders meer transparantie eisen, moeten partners systemen implementeren om hun ESG-prestaties effectief bij te houden en hierover te rapporteren.

Deze regelgeving, waaronder de Europese Richtlijn duurzaamheidsrapportering door bedrijven en de voorgestelde SEC-regels in de VS, biedt echter een kans voor partners. Door gebruik te maken van hun technische expertise kunnen ze innovatieve oplossingen creëren om aan deze nieuwe vereisten te voldoen, wat op zijn beurt hun marktpositie en concurrentievoordeel kan verbeteren.

DEI: Een groeiende businessprioriteit

DEI neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen het partnerecosysteem. Nu bedrijven onder toenemende druk staan om gelijkheid en vertegenwoordiging op de werkplek te bevorderen, is de nadruk op DEI aanzienlijk toegenomen.

Uit het rapport blijkt dat 46% van de partners van plan is om de komende twee jaar DEI-gerelateerde businessoplossingen aan te bieden, tegenover slechts 25% in 2023. Deze stijging weerspiegelt een fundamentele verschuiving in de manier waarop partners omgaan met inclusiviteit en sociale verantwoordelijkheid.

Leiderschap met samenwerking en doelgerichtheid

Terwijl de technologiesector zich blijft ontwikkelen, worden kanaalpartners geconfronteerd met zowel uitdagingen als kansen. Door samenwerking te stimuleren, groeistrategieën na te streven en sociale verantwoordelijkheid te integreren via ESG- en DEI-inspanningen, positioneren partners zichzelf voor duurzaam succes.

In plaats van simpelweg te reageren op verschuivingen in de markt, stimuleren partners innovatie en komen ze op voor verantwoorde zakelijke toepassingen. Hun focus op samenwerking, duurzame groei en sociale verantwoordelijkheid helpt een veerkrachtige, rechtvaardige toekomst op te bouwen voor het hele technologie-ecosysteem.

Het derde wereldwijde jaarlijkse Direction of Technology rapport van TD SYNNEX belicht de nieuwste trends en strategieën die van invloed zijn op het partnerecosysteem. Klik op de link om jouw exemplaar vandaag nog te ontvangen: TD SYNNEX

Door: Patrick Steenssens (foto), SVP Benelux, TD SYNNEX

Continue Reading