Sports
Helft van kinderen met handicap sport niet bij club of vereniging
LIMBURG – In Nederland sport slechts iets meer dan de helft van de kinderen met een handicap bij een club of vereniging. Daarnaast blijkt dat 86 procent van de kinderen zonder handicap die sporten bij een sportclub of vereniging, niet sporten met kinderen met een handicap.
Dat komt naar voren uit een jaarlijks onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd aan de start van de Week van het Gehandicapte Kind.
Sociale ontmoetingsplek
Aan het onderzoek deden 735 kinderen van 6 tot en met 18 jaar, met én zonder handicap, mee. Sportverenigingen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen met een handicap en vormen een belangrijke en sociale ontmoetingsplek. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de kinderen met een handicap die wél bij een vereniging sporten, zich volledig geaccepteerd voelt en dat de helft zelfs nieuwe vriendschappen heeft gesloten dankzij hun sport.
Daarentegen meldt ruim een kwart (28 procent) van de kinderen met een handicap die niet sporten, dat toegankelijke sportclubs nog altijd te ver van huis zijn. Om die reden roept Stichting het Gehandicapte Kind nu alle trainers, coaches en besturen van de sportverenigingen in Limburg op om direct in actie te komen en inclusiever te worden. Speciaal hiervoor is een webpagina met tips ontwikkeld om verenigingen te helpen. Daarnaast breidt de stichting het succesvolle project ‘Samen Dansen’ – waarbij kinderen met en zonder handicap samen leren breakdancen – nu uit naar meer dansscholen in Nederland. Zo krijgen nog meer kinderen, met en zonder handicap, de kans om samen te sporten. Meer informatie daarover is hier te vinden.
Saamhorigheid
Dit sportjaar, met evenementen zoals het EK Voetbal en de Olympische Spelen, had Stichting het Gehandicapte Kind in samenwerking met onderzoeksbureau Kien haar jaarlijkse onderzoek gericht op het thema sport. Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind, licht toe: ‘Veel kinderen met een handicap sporten niet, omdat lokale sportverenigingen vaak niet toegankelijk zijn. Dit is schrijnend, want kinderen met een handicap willen net als ieder ander plezier maken, vriendjes vinden en erbij horen. Een sportclub kan juist die plek bieden waar je er écht bij hoort. Het is een georganiseerde omgeving die kinderen samenbrengt en waar saamhorigheid duidelijk voelbaar is. Het dragen van hetzelfde tenue versterkt dat gevoel van gelijkheid en verbondenheid – op de club is iedereen hetzelfde, ongeacht hun achtergrond of beperking. En na de wedstrijd voelt de kantine vaak als een warm bad, een plek waar je niet alleen kunt ontspannen, maar ook nieuwe vriendschappen opbouwt en waar kinderen met en zonder handicap zich thuis voelen. Dit soort ervaringen zijn van onschatbare waarde voor hun ontwikkeling en welzijn, maar vinden nog niet vaak genoeg plaats voor kinderen met een handicap. We roepen clubs daarom op om nú in actie te komen.’