Connect with us

NBA

Basketball: Geen bewijsdrang, wél een bullseye op de rug, voor 3×3 Mannen in Wenen

Published

on

Twee enorme titels pakken binnen drie weken – voor die opdracht staan de 3×3 mannen als zij vrijdag beginnen aan het EK in Wenen. Volgens Worthy de Jong en Julian Jaring speelt het team niet met de drang om te rechtvaardigen dat die titel geen toevalstreffer was. “Ik denk niet dat we nu ineens iets extra’s moeten bewijzen”

(Beeld: FIBA3x3)

Het gaat goed met Worthy de Jong. De creatieve motor van het Nederlands team gelooft niet dat hij en zijn teamgenoten in een speldip zitten die misschien logisch (of zelfs verwacht) was na de piek van de Olympische Spelen. “Ik heb hier en daar wat pijntjes maar ik voel me scherp. Die pijntjes gaan ons er niet van weerhouden te doen wat we moeten doen.”

Wat Nederland als favoriet moet doen is simpel uit te leggen maar niet gemakkelijk om te doen: winnen. En dat doet het team in een – iets – andere samenstelling dan het team dat goud pakte in Parijs. Big guy Julian Jaring vervangt Dimeo van der Horst en weet dat eigenlijk pas sinds Parijs. “Ik heb al die maanden met die jongens meegetraind, was klaar voor Parijs, en nam ook een weekje vakantie toen zij die hadden. Ik zit dus in hetzelfde ritme als zij en ben er klaar voor.”

Nieuwe samenstelling – geen probleem

Jaring is geen ‘plug and play’ voor Van der Horst: ze hebben iets andere speelstijlen. Tegelijk zegt Julian dat ze prima inwisselbaar zijn en het team goed is ingespeeld. “We hebben de World Tour Finals bijvoorbeeld in deze teamsamenstelling gespeeld en haalden het tot de finales.” Worthy: “We zijn allemaal professioneel genoeg en kennen elkaar al heel lang. Daar krijgen we geen problemen mee.”

(Julian Jaring vervangt Dimeo van der Horst. “Ik heb al die maanden met die jongens meegetraind.” Via FIBA3x3)

De Jong-Driessen-Slagter-Jaring verloor in die World Tour Finals van het Servische Ub – één van de potentiële concurrenten in Wenen. Servië, maar ook halve finalisten Letland en Frankrijk, verschijnen niet met hun Olympics opstelling op het EK. Dat zegt niets, aldus Jaring: “Ik denk dat Servië in deze samenstelling nog sterker is dan op de Spelen.”

Worthy maakt het niet uit. Die weet naar eigen zeggen nooit wie er wel-of-niet hun tenue aandoen voor de tegenstander. “Dat krijg ik soms mee als de anderen het erover hebben. Mijn spel is niet gebonden aan iemands naam of rugnummer. Ik kom het veld op om altijd te doen wat me in eerste instantie daar gebracht heeft.”

Niets te bewijzen

Worthy heeft eerder, en vaker, gezegd dat ‘winnen’ hem niet definieert. Hoe voelen die woorden nu hij en zijn team daadwerkelijk het hoogst haalbare gewonnen hebben? Het maakt geen verschil. “Je merkt dat je even moet schakelen om na die Olympics je competitiveness weer te vinden, weer op te pakken. Maar ik denk niet dat we nu ineens iets extra’s moeten bewijzen.”

En die bewijsdrang geldt ook niet voor Julian Jaring, of “niet heel sterk. We voelen alleen dat we opnieuw voor een medaille moeten gaan. Maar voor mij individueel voelt het absoluut niet dat ik me moet bewijzen ten opzichte van Dimeo, die er niet bij is.”

Anders benaderd dan: heeft dit team als Olympisch kampioen dan een bullseye op zijn rug? Worthy: “Ja, die hebben we denk ik wel, maar ik weet niet of dat een verschil is met andere toernooien. Wij zijn altijd een team to beat.”

Speelschema

Vrijdag 23 augustus
13.40 uur: Nederland – Azerbeidzjan

21.20 uur: Nederland – Oostenrijk
Zaterdag 24 augustus
14.45 uur: Kwartfinale (als Nederland tweede wordt in de poule)
21.15 uur: Kwartfinale (als Nederland eerste wordt in de poule)
Zondag 25 augustus
13.00 uur: Halve finale (bij #2-seed)
13.25 uur: Halve finale (bij #1-seed)
18.15 uur: Troostfinale
19.30 uur: Finale

Continue Reading