Basketball

Basketball: Tweede verlies op rij voor rolstoelmannen – als #3 naar kwartfinale

Published

on

Het Nederlandse rolstoelbasketbalteam (mannen) heeft zijn derde en laatste poulewedstrijd op de Paralympische Spelen verloren. Spanje was met 53-68 te sterk.

Boxscore

Door het verlies eindigt Nederland als derde in de poule. Daarom speelt het tegen de nummer twee uit de ándere poule in de kwartfinales. Wie dat is, is nog niet bekend: vandaag spelen Canada en Duitsland tegen elkaar. Nederland treft die winnaar van die partij.

Steeds minder scores

Nederland begon goed. Mattijs Bellers (op de foto in actie tegen Australië, via Joris Verwijst/BSR Agency) had na twee minuten al zes punten, een steal en wat rebounds op zijn conto. Een bucket van Mendel op den Orth maakte 8-1 voor Oranje, maar Spanje werd wakker. Na één kwart was de wedstrijd spannend (18-14 Nederland), na twee kwarten had Spanje een nipte voorsprong: 35-31 voor de Spanjaarden.

”We scoorden steeds minder en kregen het moeilijk”, blikt coach Cees van Rootselaar na de wedstrijd terug. Oranje scoorde op een gegeven moment veertien aanvallen op rij niet en in het derde kwart bleef de teller steken op maar zeven punten. “En Spanje scoorde veel te gemakkelijk uit onze turnovers.”

Belangrijkste wedstrijd komt eraan

Mattijs Beller zou de wedstrijd met 22 punten (en 11 rebounds) als topscorer eindigen. Mendel op den Orth, die in de eerste twee wedstrijden niet te stoppen was, bleef steken op 7. Nederland schoot na het hete begin ‘maar’ 37 procent van z’n fieldgoals raak. Dat is niet genoeg tegen een tegenstander die 47 procent schiet.

Vandaag hoort Nederland of de kwartfinale tegen Duitsers of Canadezen spelen in de strijd om een halve finale-ticket. Van Rootselaar: “Dat is de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. Win je die, dan speel je mee om een medaille. En dat is uiteindelijk waarvoor we hier gekomen zijn.”