Connect with us

Fashion

De 11e editie van de Dutch Sustainable Fashion Week staat voor de deur | Marie Claire

Published

on

Groei

De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) is gegroeid van zeven steden vorig jaar, naar tien officieel aangesloten steden dit jaar. Waaronder: Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Groningen, Haarlem, Lelystad, Rotterdam en Utrecht.

Er staan deze editie meer dan vijftig officiële DSFW-evenementen op het programma. Variërend van workshops en kledingruilbeurzen tot modeshows en inspirerende talks. Dit evenement markeert ook de lancering van een online campagne en een grootschalig onderzoek naar de zichtbaarheid van duurzame modemerken in de Nederlandse mode- en lifestylemagazines. Uitgevoerd in samenwerking met SF/Collective.

Bottum-up strategie

Voor het tweede jaar op rij zet DSFW sterk in op een community-gestuurde aanpak. De organisatie werkt met lokale programmamakers die duurzame modegemeenschappen in hun steden betrekken bij het evenement.


Deze bottom-up strategie zorgt ervoor dat DSFW één van de weinige modeweken in Europa is die door de community wordt gedragen. Dat resulteert in evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen. Modeontwerpers, impactondernemers en retailers werken samen om bezoekers kennis te laten maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode.

Activiteiten

Tijdens DSFW zijn er activiteiten voor het brede publiek, kinderen en (aankomende) modeprofessionals. Wij zetten een aantal hoogtepunten voor je op een rij:

In Amsterdam is er op 10 oktober om 19:00 de filmvertoning van Textile Mountain – The hidden burden of our textile waste in het Jonas Gebouw, IJburg Amsterdam. In de SF/Collective pop-up store aan de Haarlemmerstraat, biedt ontwerper en expert op het gebied van natuurlijk verven, Ilfa Siebenhaar, een workshop waarbij deelnemers met plantaardige reststromen een shirt zullen verven.

In Utrecht zijn er samenwerkingen rond het boek Sustainable Storytelling en vinden er duurzame modeshows en workshops plaats in het creatieve Hof van Cartesius.

DSFW werkt in Den Bosch samen met het Zin in Morgen Festival. Op zondag 13 oktober wordt de welkomsthal van de Verkade fabriek omgetoverd tot een dansende catwalk. In samenwerking met Cypher HQ en diverse tweedehands winkels uit Den Bosch laten modellen vintage en pre-loved outfits zien, gecombineerd met breakdance- en hiphop moves.

In Arnhem wordt een conscious shopping platform gelanceerd, en in Haarlem keert de populaire Fair Fashion Route terug.

Alle events vind je op dsfw.nl bij programma.

Boodschap

Als vervolg op de #30keerdragen-campagne uit 2023, lanceert DSFW dit jaar de #worthtowear-campagne met als boodschap dat vaker en langer dragen van je kleding de meest simpele manier is om bij te dragen aan verduurzaming van de mode-industrie.

DSFW roept daarom iedereen op om tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week een kledingstuk te dragen dat je even bent vergeten, omdat deze bijvoorbeeld achter in je kast lag.

Onvoldoende zichtbaar

Een ander hoogtepunt is het onderzoek naar de zichtbaarheid van duurzame modemerken in Nederland, uitgevoerd door SF/Collective en DSFW. Uit dit onderzoek, dat gebaseerd is op de analyse van 38 edities van acht magazines, blijkt dat duurzame alternatieven nog onvoldoende zichtbaar zijn in de mainstream modewereld. Het rapport wordt tijdens DSFW gepubliceerd.

Kortom, de 11e editie van DSFW belooft een indrukwekkend evenement te worden. Met niet alleen focus op fysieke evenementen, maar ook op verduurzaming van de mode-industrie.



Fashion


  • Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW)

  • Björn Zielman, Ilfa Siebenhaar
Continue Reading