Connect with us

Fashion

Extinction Rebellion demonstreert in Mall of the Netherlands

Published

on

Op zondag 29 september zullen activisten van Extinction Rebellion een demonstratie houden in the Mall of the Netherlands in Leidschendam-Voorburg. Ze demonstreren tegen de bijna honderd fastfashionketens die winkels in het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland uitbaten

Gratis kleding
Vanaf 14.00 uur zullen de demonstranten voor de deuren van meerdere modezaken in het winkelcentrum hun boodschap uitdragen, met alle toeters en bellen die men van Extinction Rebellion (XR) gewend is, al zal er deze keer niet geblokkeerd worden. Wel zal er kleding weggegeven worden aan het winkelend publiek, als alternatief voor wat er in de winkels waartegen gedemonstreerd wordt te koop is.
“Het is een publieksvriendelijke actie,” legt woordvoerder Olax uit: “We willen het publiek informeren over hoe de bedrijven waar zij hun kleren kopen bijdragen aan het uitsterven van de mens en miljoenen andere diersoorten.”

Guerrilla Fashion
Deze campagne van XR tegen de fastfashionindustrie heeft Leidschendam al eerder aangedaan, maar toen waren de rebellen onzichtbaar voor het publiek, en werd de kleding “stiekem” weggegeven, door die op te hangen in de winkels. Dat leverde de campagne de naam Guerrilla Fashion op.
“We hebben zo een hoop mensen geïnformeerd, en een aantal mensen blijgemaakt met nieuwe kleren, maar we merkten dat het winkelpersoneel onze kleding net zo snel weggooide als hun eigen producten. Daarom doen we het nu óók op deze manier.”
Vorige maand hield Guerrilla Fashion een vergelijkbare actie in het centrum van Den Haag. Daar werden in drie uur tijd ongeveer honderd tweedehands kledingstukken blijgemaakt met een nieuwe eigenaar.

Fast fashion laat ons stikken
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, een vijfde van al het afvalwater en een derde van alle microplastics in de oceanen. De ketens produceren bijna twee keer zo veel als dat ze verkopen, wat leidt tot enorme hoeveelheden afval. Er wordt grootschalig gewerkt met giftige chemicaliën, en zowel arbeiders in ontwikkelingslanden als de medewerkers in de winkels worden uitgebuit, overwerkt en onderbetaald.
De wetenschap is helder: we moeten met de hele wereldbevolking alles op alles zetten om de klimaatschade zo veel mogelijk te beperken, maar in plaats daarvan zijn bedrijven als Inditex (o.a. Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius), The H&M Group (o.a. H&M, Monki) en The Sting Companies (o.a. The Sting, Costes, Daily Aesthetikz) de productie alleen maar op aan het voeren.

“Stop de overproductie!”
Op de website van XR Guerrilla Fashion staat uitgebreid uitgelegd wat er van de modebedrijven verwacht wordt, onderverdeeld in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. In de uitleg van hoe aan die eisen voldaan kan worden, wordt bijvoorbeeld vermeld dat fastfashionbedrijven geen reclame meer zouden moeten mogen maken, maar ook dat de lobby vanuit de industrie voor het laaghouden van het minimumloon gestaakt wordt.

 


Continue Reading