Fashion
Hunkemöller zet met RISE with SAP vloeiende stap naar de toekomst
Hunkemöller is in Europa een bekend merk voor onder meer lingerie, badmode en nachtmode. Het lingeriemerk is met 850 winkels en 15 online stores niet alleen in Nederland actief, maar in 23 landen wereldwijd.
Het transitieproces naar RISE begon voor de lingeriespecialist eigenlijk al in 2009 toen Hunkemöller overstapte van een legacy-systeem, toen het merk nog onderdeel was van het oude Maxeda-concern, naar de on-premises sectorspecifieke ERP-omgeving SAP Retail.
“De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid. Niet alleen met onze fysieke winkels, maar ook online. Ook zijn we gestopt met ons franchisemodel en zijn alle winkels nu in eigen handen. De laatste jaren richten we ons meer op zogenoemde wholesale-partners. Dit omdat we ons naast pure retail meer als merk werken. Deze wholesale-partners zijn bijvoorbeeld Amazon, Zalando en Bol.com”, zegt CIO Gordon Smit van Hunkemöller.
“De stap om naast de fysieke winkels en de online stores ook meer met deze partners te werken, is de directe aanleiding geweest voor onze zoektocht naar een nieuwe, en vooral cloudgebaseerde ERP-bedrijfsomgeving. Met SAP Retail was het makkelijk onze processen vorm te geven voor een beperkt aantal klanten. Door ons succes en de uitgebreidere aandacht voor wholesale-partners merkten we dat deze on-premises-omgeving deze groei niet meer kon bijhouden. “We krijgen nu te veel wholesale-partners die we niet meer in het ERP-systeem kunnen onboarden.”
Het lingeriemerk had veel tijd nodig om deze nieuwe partijen te kunnen onboarden, want iedere afzonderlijke partner had zo zijn eigen voorwaarden en zijn eigen contracten. Smit: “Dit was voor ons een proces dat via Excel, e-mails en zelfs tekstberichten verliep en een klein beetje in SAP. Onze ERP-backend moest daarom echt op orde worden gebracht. Een hiervoor hebben we dan ook de hulp van SAP ingeroepen.”
Overstap naar de cloud
Vanuit deze klantvraag stelde SAP voor dat SAP Fashion Management het beste bij Hunkemöller paste om naar de cloud gaan en in het bijzonder naar RISE. De keuze was volgens Gordon Smit de meest logische stap. “We gebruiken al SAP en dan bouw je gewoon verder. Ook vooral omdat we op den duur overstappen naar de nieuwe industriespecifieke cloud (ERP)-omgeving SAP Fashion Management.”
“Bovendien, voor de omvang en de plannen die wij hebben, is er niet zoveel keuze. Vanwege complexiteit vallen concurrenten af of je moet voor een maatwerkapplicatie gaan. We zijn een lingeriemerk en geen techbedrijf.”
De nieuwe RISE-omgeving wordt gehost binnen Google Cloud. “We kozen voor Google Cloud omdat we al eerder goed met hen samenwerken. Zo gebruikten we al het Google Cloud data warehouse Google BigQuery. Daarbij hadden we goed contact met deze hyperscaler en dan is één plus één twee.”
Partnerships en hulp van partner
Smit geeft nadrukkelijk aan dat in dit geval echt om een partnerschip gaat tussen het lingeriemerk, SAP en Google. “Ik heb een hekel aan het woord partnership want het gaat vaak gewoon over een klant/leverancier-relatie. Aan het eind van de maand ligt er gewoon een factuur op de deurmat. Maar in dit geval kan ik echt zeggen dat zowel SAP als Google hebben laten zien dat dit ‘no matter what’ een succes moest worden. Het zijn echte partners geworden.”
Niet alleen SAP zelf en Google hielpen bij de transitie als partners, ook Hunkemöller’s SAP-partner MyBrand Conclusion heeft veel kunnen betekenen voor het migratietraject. “Zij zijn al onze SAP-onderhoudspartner en hebben ons verder geholpen bij de implementatie als ‘vertaler’ tussen ons en SAP. Dit was heel fijn want met een paar, voor hen eenvoudige, handelingen hielpen zij ons de SAP-taal te spreken en SAP die van Hunkemöller. Dat was een mooi proces om te zien.”
Vloeiende overgang
De migratie zelf verloopt in twee fases. De eerste fase was die naar RISE with SAP in augustus 2023. “Deze is in 48 uur, een weekend, helemaal uitgevoerd. Dit was best een spannende en ingewikkelde operatie. Het was niet zomaar ‘lift and shift’. Bijvoorbeeld vanwege alle connectiviteit met alle systemen die aan onze SAP-omgeving waren verbonden. Uiteindelijk bleek het echt het soepelste dat ik ooit heb meegemaakt. Niemand binnen het bedrijf en ook onze klanten hebben er iets van gemerkt.”
De tweede fase is binnen RISE de transitie naar in eerste instantie S/4HANA en vervolgens naar de specifieke SAP Fashion Management-omgeving. Deze laatste stap moet in maart 2025 zijn beslag krijgen en ervoor zorgen dat het lingeriemerk straks alle zakelijke activiteiten, van ontwerp tot aan wholesale en winkelactiviteiten vanuit één platform kan bedienen. Zodat de diverse collecties sneller via alle kanalen bij klanten terechtkomen, het inventarisbeheer wordt geoptimaliseerd en uiteindelijk kosten omlaag gaan en de marges omhoog.
Toekomstige plannen
De stap naar SAP Fashion Management-omgeving is ook een voorbereiding op de toekomstige plannen. “GenAI gaat natuurlijk deel uit maken van deze plannen”, gaat Gordon Smit verder. “Bijvoorbeeld voor hoe wij het beste onze doelgroep kunnen bereiken en kunnen voorspellen wanneer zij hun volgende aankoop doen. Hierop kunnen we al onze data op loslaten. Immers, 75 procent van onze klanten is al via de klantenkaart een ‘member’ en hebben wij dus al hun gegevens.”
“Daarnaast willen we GenAI inzetten voor onze ontwerpafdeling, onder meer voor het maken van moodboards voor hun inspiratie. Dit moet uiteindelijk creativiteit verhogen en de ontwerpdoorlooptijd verkorten.”
Schone data
Als het om GenAI gaat, dan hamert Smit wel op één ding. “Als we goed met AI willen werken, moeten we natuurlijk eerst op de achtergrond alle data goed in orde hebben. Je moet een zogenoemde ‘datamars’ maken. AI is mooi, maar als data vervuild zijn, krijg je ook slechte output. De afgelopen twee jaar hebben we daarom al onze databronnen, die voor een groot gedeelte uit SAP-data bestaan, in één groot data lake (BigQuery van Google Cloud) ondergebracht. Pas toen konden wij er dingen mee gaan doen, zoals een recommendation engine, personalisatie en segmentatie. Toepassingen die AI echt tastbaar maken.”
Tips voor goede cloud journey
Tot slot geeft Gordon Smit ook nog enkele tips aan collega’s die voor hun ERP-omgeving overwegen over te stappen naar de cloud of meer specifiek RISE. In de eerste plaats adviseert hij te beginnen met ‘clean data’ of de clean core, zoals SAP het noemt. “Eerst moet je dit op orde hebben voordat je het RISE-traject start. Dit geldt ook voor (al dan niet gelijktijdig) voor het starten met AI.”
“Werk daarnaast samen met SAP. Betrek hen erbij en niet alleen je implementatiepartner. Bedrijven moeten niet bang zijn met zo’n grote techreus in zee te gaan. Gekscherend zeg ik wel eens dat wij als Hunkemöller aan het begin de ‘startup’ waren met SAP als techgigant voor het traject. Aan het eind leken de rollen echter omgedraaid. SAP was ineens de startup en wij gaven aan dat wat zij nodig hadden, we konden regelen.”
“Last, but not least adviseer ik collega’s die naar RISE willen overstappen ervoor te zorgen de eigenaar van hun eigen data te blijven. Zeker als je inmiddels een eigen data lake hebt. Er komen dan vele kapers op de kust die mooie dingen beloven en daarvoor je data vragen. Waarvan je het uiteindelijk nog maar moet afwachten of het allemaal waar is. “
“Wij hebben nu de strategie dat als je als IT-aanbieder of wholesale-partner voor data zaken met ons wil doen, zij het met ons data lake moeten doen en daarvoor hun oplossingen of toepassingen bouwen. En wij gaan die onderhouden. Dit is onze policy. We wijken hiervan alleen af als een aanbieder of verkooppartner heel transparant is hoe zij voor ons een bepaalde positieve ontwikkeling kunnen realiseren. Maar anders gewoon niet”, besluit de CIO van Hunkemöller.