Infra
Ministerie van EZK: Onderzeese datakabels zijn vitale infrastructuur
Het vitaal verklaren van onderzeese datakabels zorgt dat de bescherming van de kabels extra aandacht krijgt. Eerder is een versnelde beoordeling uitgevoerd of onderzeese datakabels vitaal zijn. “Kort samengevat wordt uit de beoordeling duidelijk dat de onderzeese datakabels
die aanlanden in Nederland als kritiek voor de Nederlandse vitale (digitale) infrastructuur kunnen worden gezien. Diverse vitale processen en diensten in Nederland zijn namelijk direct afhankelijk van deze kabels. Daarnaast wordt binnen de EU het onderzeese netwerk van datakabels reeds als kritiek beschouwd. Ook een aantal landen waarmee Nederland direct verbonden is, beschouwen deze infrastructuur als vitaal”, licht demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in een Kamerbrief toe.
De minister wil met relevante publieke en private partijen in gesprek gaan over onder meer de vraag welke aanbieders als vitale aanbieder moeten worden beschermd.
Vier nieuwe onderzeese datakabels sinds 2019
Sinds 2019 zijn er vier nieuwe onderzeese datakabels aangelegd. Het gaat om drie nieuwe kabels naar het Verenigd Koninkrijk, waarbij één een verouderde kabel vervangt en twee extra kabels zijn gerealiseerd. Daarnaast is een nieuwe onderzeese datakabel aangelegd naar Denemarken. Naar verwachting moeten in de komende jaren meer oude kabels worden vervangen.
“De voorbereiding en aanleg van zeekabels vereist een meerjarige planning en vroegtijdige beleidsvorming. Zo zijn veel van de schepen die geëquipeerd zijn voor het aanleggen van zeekabels volgeboekt in de nabije toekomst, naar verwachting tot circa 2025”, aldus demissionair minister Adriaansens.. “Nieuwe zeekabelaanlandingen kunnen enkel gerealiseerd worden als marktpartijen er in willen investeren. De markt voor aanleg en beheer van zeekabels is namelijk geprivatiseerd: zeekabels worden onder concurrentie en op basis van marktvraag van afnemers gerealiseerd door private partijen. Het is daarom voor het aantrekken van nieuwe aanlandingen belangrijk dat de private sector en de overheid, ieder vanuit hun eigen rol en positie, zich gezamenlijk inspannen.
Aanhaken op geplande zeekabeltracés
EZK verkent daarom actief mogelijkheden om aan te haken op geplande zeekabeltracés, zowel binnen Europa als intercontinentaal. Ook wil het ministerie partijen die interesse hebben voor het realiseren van een aanlanding van een onderzeese datakabel in Nederland zo goed mogelijk faciliteren. Zo is een zeekabelcoalitie opgericht, die een brede groep Nederlandse stakeholders uit het domein van de digitale infrastructuur samenbrengt.
Ook is een propositiedocument ontwikkeld die Nederland promoot als aanlandlocatie voor nieuwe zeekabeltracés. Het document is ontwikkeld door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat lid is van de zeekabelcoalitie en verantwoordelijk voor de internationale promotie van Nederland als vestigingslocatie voor bedrijven.