Connect with us

Golf

Missie geslaagd: tijdens het Dutch Ladies Open draait het alleen om het vrouwengolf

Published

on

,,Het zou mooi zijn als we het aan het einde van dit weekend vooral kunnen hebben over golf en over dit mooie toernooi,’’ zei Jan van Merwijk, directeur van de Nederlandse Golf Federatie (NGF), daags voor de start van het Dutch Ladies Open, een halte van de Ladies European Tour. Op de holes van de Hilversumsche wilde Van Merwijk vooral het vrouwengolf nog meer op de kaart zetten.

In de weken voorafgaand aan het prestigieuze toernooi ging het voor de NGF vooral over de kwestie Joost Luiten – mocht hij wel of niet naar de Olympische Spelen in Parijs – en de wedstrijd op de banen tussen Hilversum en Baarn was nog maar net gestart of Van Merwijk kon ongevraagd in dialoog met leden van de actiegroep Extinction Rebellion.

De directeur werd op zijn wenken bediend. Alleen de regen profileerde zich op de finaledag af en toe als stoorzender, maar verder konden liefhebbers in Hilversum drie dagen lang genieten van topsport. Precies dus zoals Van Merwijk en de NGF het zich voorgesteld hadden. ,,Dit toernooi op de Hilversumsche Golf Club is cruciaal voor het bevorderen van vrouwengolf in Nederland en wereldwijd. We zijn trots dat we als Nederland nadrukkelijk op de jaarlijkse golfkalender staan met het KLM Open en het Dutch Ladies Open. Het is geweldig dat we zoveel vrouwen op de verschillende tours hebben spelen’’, verwoordde de directeur de ambities van de NGF.

Anne van Dam. © Foto Margot Brakel

De spotlight ging met recht op het vrouwengolf. Zeker op de slotdag, toen het toernooi de ontknoping kreeg waar elke organisatie op hoopt. De grote Nederlandse delegatie werd aangevoerd door boegbeeld Anne van Dam, die wél is geselecteerd voor de Olympische Spelen in Parijs. En de verwachtingen lagen hoog. Misschien wel meer bij de volgers dan bij Van Dam zelf. ,,Ik wil vooral met veel plezier spelen en mezelf niet te veel druk opleggen. Daar ligt meestal de basis voor een goed toernooi’’, vertelde ze op de persconferentie die voorafgaand aan het toernooi werd gehouden.

Worstelen

Maar de hoogst geklasseerde Nederlandse speelster op de wereldranglijst worstelde zich vooral het weekeinde door. Soms was er een opleving en een goed gevoel, lekker, zo vlak voor de Olympische Spelen, maar haar gedeelde 35e plek was toch teleurstellend. ,,Een weekeinde met gemengde gevoelens. Je krijgt altijd wat je verdient. Het hoort erbij, maar het zijn niet de leukste momenten in de sport. Maar ik heb ook genoeg aanknopingspunten gezien, zo vlak voor de Spelen’’, was haar analyse nadat zij haar laatste bal had geslagen.

© Foto Margot Brakel

Vier Nederlandse deelneemsters haalden uiteindelijk de cut op zondag.

Ver weg van de ‘mixed feelings’ van Van Dam, marcheerde de Zwitserse Kim Metraux in de eerste twee dagen met grote stappen richting de titel. En dat vond Fred, gepensioneerd docent uit het Brabantse Veghel, een klein beetje jammer. ,,Alles klopt hier op deze prachtige baan. Maar vorig jaar was het enorm spannend, toen Trichat Cheenglab uiteindelijk won. Dat was nagelbijten! Maar goed, nu geniet ik enorm van Nikki Hofstede’’, vertelde de bezoeker van onder zijn enorme paraplu.

Alleen de regen was een dissonant tijdens het toernooi. © Foto Margot Brakel

De gepassioneerde golfliefhebber had het niet beter kunnen samenvatten. Terwijl revelatie Hofstede, na twee even verrassende als geweldige openingsdagen, een stabiele finaledag had, ontpopte zich aan de kop van het klassement een plot dat past bij grote sportwedstrijden.

Sluipen

Bij de Zwitserse Metraux ging alles net iets minder dan op de eerste twee dagen en haar achtervolgster, de 26-jarige Jana Melichova uit Tsjechië, sloop langzaam maar zeker dichter bij, om uiteindelijk met één slag voorsprong aan het langste einde te trekken.

Publiekslieveling Nikki Hofstede verzekerde zich, met een birdie op de achttiende en laatste hole, van een zevende plaats.

Continue Reading