Connect with us

Shopping

Modehuis Esprit vraagt faillissement voor Nederlandse tak aan

Published

on

30 winkels, omzet 47 miljoen

Door Mathijs Smit··Aangepast:

© ANP

RTL

Na problemen in Duitsland heeft modemerk Esprit ook voor de Nederlandse tak het faillissement aangevraagd. Dat meldt het in Hongkong gevestigde moederbedrijf. Het Nederlandse bedrijfsonderdeel zou te weinig geld in kas hebben om te kunnen voortbestaan.

De faillissementsaanvraag, waarover als eerste werd bericht door website RetailTrends, betreft de Nederlandse dochteronderneming Esprit Europe. Daarin zijn de Nederlandse activiteiten van het modemerk ondergebracht.

Ook heeft dat bedrijf belangen in een beperkt aantal andere Europese landen, zoals in Spanje en Luxemburg. Volgens Esprit is het mogelijk dat ook die dochterbedrijven faillissement zullen aanvragen.

Dertig winkels

Esprit heeft in Nederland een webshop en zo’n 30 winkels, veelal franchise-vestigingen. Dat zijn winkels die in handen zijn van zelfstandige ondernemers, die het moederbedrijf een vergoeding betalen voor het gebruik van het merk en de collecties. Wat de faillissementsaanvraag betekent voor deze winkels, meldt Esprit nog niet. De webwinkel was vanochtend nog in de lucht.

Esprit Europe is volgens het moederbedrijf goed voor een omzet van bijna 400 miljoen Hongkong dollar, omgerekend zo’n 47 miljoen euro. Dat is bijna 7 procent van de totale omzet van Esprit.

Zwaar weer

Moederbedrijf Esprit zit al langer in zwaar weer. In mei kondigde het bedrijf aan dat zes Duitse onderdelen uitstel van betaling hadden aangevraagd. 

En ook bij de faillissementsaanvraag van de Nederlandse dochter blijft het waarschijnlijk niet. In het persbericht van gisteren benadrukt Esprit namelijk dat het al eerder aankondigde dat ook de bedrijfsonderdelen in België en Frankrijk in een faillissementsprocedure terecht kunnen komen.

Hippie’s

Esprit werd in de jaren zestig in Californië opgericht door het hippie-echtpaar Susie en Doug Tompkins. Hun bohemien kledingstijl sloeg aan en het bedrijf groeide vooral in de jaren tachtig in sneltreinvaart. Het modemerk opende tientallen eigen winkels in de VS en werd in talloze andere modewinkels verkocht.

Esprit kende afgelopen decennia vele ups-and-downs. Als gevolg van de scheiding van en ruzie tussen het oprichtersechtpaar raakte het bedrijf in de jaren negentig op drift en verloor het de aansluiting bij het trendy publiek.

In 2002 kwam het modemerk volledig in handen van een beursgenoteerd bedrijf uit Hongkong. Het trok zich later terug van de Amerikaanse markt. Ondanks talloze pogingen het merk nieuw leven in te blazen, waaronder de introductie van een nieuwe lijn in 2017 die teruggreep op de succesvolle ontwerpen uit de jaren zeventig en tachtig, kwamen de hoogtijdagen nooit meer terug. Esprit is momenteel vooral nog in Azië en Europa actief.

Continue Reading