Nederland geklopt door België in Davis Cup; nipte nederlaag in dubbelspel

Published

on

NOS SportAangepast

Nederland heeft de Davis Cup-ontmoeting met België verloren. Na twee partijen stond het 1-1, waardoor de beslissing viel in het dubbelspel. Daarin waren Wesley Koolhof en Botic van de Zandschulp niet opgewassen tegen het ervaren Belgische duo Joran Vliegen en Sander Gille: 4-6, 7-6 (5), 6-4.

Aanvankelijk stond de 37-jarige Robin Haase op het formulier, maar hij werd vervangen door Van de Zandschulp, die eerder op de dag zijn enkelpartij won van Raphael Collignon met 7-5, 7-6 (6). Tallon Griekspoor verloor in drie sets van Zizou Bergs: 6-2, 6-7 (6), 6-3.

Nederland begint Davis Cup met nipte nederlaag tegen België

De Nederlandse tennissers spelen in de groepsfase van de Davis Cup in Bologna ook nog tegen Brazilië (donderdag) en gastland Italië (zondag). De twee beste teams van de groep plaatsen zich voor de Davis Cup Finals van 19 tot en met 24 november in Málaga.

Dubbelspel

Voor Van de Zandschulp was het zijn eerste dubbelpartij in de Davis Cup. Met zijn gelegenheidspartner pakte hij direct een break voorsprong. Dubbelspecialisten Vliegen (31) en Gille (33) braken meteen terug, maar even later sloegen de Nederlanders opnieuw toe. De eerste set ging met 6-4 naar Nederland.

In de tweede set waren de breekkansen voor Koolhof en Van de Zandschulp, maar de Nederlanders lieten hun tegenstanders steeds ontsnappen. In de spannende tiebreak viel het kwartje de kant van de Belgen op.

Vliegen en Gille maakten het in de derde set af, na een partij van ruim drie uur. Na een vroege break gaven ze de voorsprong niet meer weg.

Weinig kansen voor Griekspoor

Griekspoor (ATP-39) begon zwak aan de wedstrijd. In de eerste twee games maakte hij geen enkel punt. De 28-jarige Nederlander liet te veel fouten zien, vooral met zijn backhand, terwijl Bergs (ATP-72) slechts twee onnodige fouten liet noteren in de eerste set.

Ook in de tweede set gaf de 25-jarige Belg zijn tegenstander weinig kansen. Bergs serveerde sterk, trok de helft van zijn servicebeurten op love naar zicht toe, maar kon zijn overwicht niet omzetten in breaks.

In de tiebreak was Bergs het echter helemaal kwijt. Griekspoor won met 7-2 en had weer hoop.

De Nederlander kreeg in de derde set zijn eerste breekkans van de wedstrijd, benutte die niet en kreeg daarna zelf een break om zijn oren. Vervolgens stoomde de Belg door naar de winst.

Winst Van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp won wel. Hij verloor begin augustus nog van Collignon en ook in deze partij kwam de Belg, de nummer 194 van de wereldranglijst, goed voor de dag. In de eerste set leverde Van de Zandschulp op 4-4 een slechte servicegame af en Collignon kwam een break voor.

Van de Zandschulp was in het vervolg beter bij de les en brak direct terug. Op 6-5 dwong de Nederlander opnieuw een break af en trok de set naar zich toe.

Ook in de tweede set ontliepen Collignon en Van de Zandschulp elkaar niet veel en breaks bleven uit. In de tiebreak kreeg de Belg, die vooral challenger-toernooien speelt, het eerste setpunt. Van de Zandschulp pareerde, kwam na een fraaie rally op matchpoint en maakte het vervolgens af.