Connect with us

Shopping

Nederlandse winkels van Brits schoenenmerk Clarks failliet

Published

on

Met het bankroet van de Clark-winkels zijn de problemen van het familiebedrijf toegenomen. Vorig jaar gingen ook al haar twee Zuid-Hollandse winkels van het schoenenmerk Asics failliet.

Schoenendynastie

De familie Mulder is een echte schoenendynastie, met wortels die ruim een eeuw teruggaan. Grondlegger Dirk Mulder begon in 1920 met de verkoop van schoenen vanuit een bovenwoning in Alkmaar. Het bedrijf werd in 1950 overgenomen door zijn zoon Jan, die het in 1977 weer overgaf aan zijn zoon Hans.

Zestien jaar geleden namen de achterkleinzonen Björn en Ralf het stokje over. Zij waren al net zo ondernemend als hun overgrootvader; vanaf het jaar van de bedrijfsoverdracht openden zij als franchisenemer acht winkels van het Britse schoenenmerk Clarks.

Asics-winkels

Enkele jaren geleden openden de broers ook twee winkels van het sportschoenenmerk Asics, in Rotterdam en Leidschendam. Die laatste winkel stond in het prestigieuze winkelcentrum Mall of the Netherlands. Vorig jaar gingen de Asics-vestigingen echter bankroet.

Volgens het faillissementsverslag kwam dat door de coronapandemie, die uitbrak vlak nadat de winkels waren geopend. Daardoor trok de Rotterdamse vestiging nauwelijks klanten. Wel moest de winkel verplicht schoenen afnemen van franchisegever Asics. Daardoor ontstonden betaalproblemen.

Omdat Asics er de voorraden terughaalde, moest de Rotterdamse winkel in 2022 sluiten. Toen ook de leveranties aan de winkel in Mall of the Netherlands gingen haperen, kwam ook die vestiging in de problemen.

Clarks

Nu blijken dus ook de acht Clark-winkels failliet te zijn gegaan. De broers Mulder en curator Guido de Wit die het faillissement moet afwikkelen, belden nog niet terug na een verzoek om een toelichting.

Clarks is een gerenommeerde Britse schoenenproducent met ruim duizend winkels wereldwijd. Ook het Britse bedrijf kwam door de coronacrisis in de problemen. In 2021 werd Clarks gered door een kapitaalinjectie van 100 miljoen Britse pond (116 miljoen euro) van het Chinese LionRock Capital.

In ruil voor dat geld kreeg de Chinese investeerder een meerderheidsbelang in Clarks. LionRock is in Europa vooral bekend als minderheidsaandeelhouder in de Italiaanse voetbalclub Inter Milan.

Doorstart

Op het oog lijken er mogelijkheden door een doorstart van de failliete Nederlandse Clarks-vestigingen onder een nieuwe eigenaar. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als het Britse Clarks de winkels zelf zou gaan uitbaten.

Het zou ook kunnen dat de winkels in Belgische handen komen. In december presenteerde de Belgische modegroothandel Groupe Alain Broekaert (GAB) zich namelijk als de ‘nieuwe franchisenemer’ van Clarks voor de Benelux, met plannen voor zestien nieuwe winkels.

Vorig jaar april had oprichter Broekaert al gezegd dat hij zijn pijlen ook op Nederland zou gaan richten. In 2022 opende hij een vestiging van GAB in Laren. Door de overname van de acht Clarkwinkels zou hij een flinke slag in Nederland kunnen slaan. GAB reageerde vandaag nog niet op vragen.

Aanvulling:

Eind donderdagmiddag liet het Britse Clark weten dat de Belgische groothandel GAB de nieuwe franchisenemer voor Nederland wordt, nu de familie Mulder haar winkels sluit. In een persverklaring zegt directeur Olivier Motteau ‘verrukt te zijn de krachten te kunnen bundelen met GAB, een van de beste modedistributeurs van de Benelux.’

In een toelichting aan RTL Z zegt woordvoerder Ian Aldridge dat het niet de bedoeling is dat GAB bestaande winkels en eventueel werknemers uit de failliete boedel overneemt. “Ze zal zelf nieuwe vestigingen openen.”

Continue Reading