Fashion
Protest tegen fast fashion: 4.000 kilo kleding blokkeert winkelstraat
Overproductie
Er is momenteel sprake van een vicieuze cirkel van verspilling en vervuiling in de mode-industrie. Alleen daar heeft de mode-industrie vooralsnog geen boodschap aan. Boreel: “Voor bedrijven is het voordeliger om in bulk te produceren, meer te maken dan nodig is en aan het einde van elk seizoen grote hoeveelheid kleding weg te gooien, dan om bewust minder te produceren en het risico te lopen niet aan alle vraag te kunnen voldoen.”
Die overproductie laat zijn sporen na in de natuur, want de mode-industrie draagt bij aan 4-8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Niet gek als je weet dat er wereldwijd tussen 80 en 150 miljard kledingstukken worden geproduceerd, waarvan 10 tot 45 procent niet verkocht wordt. Onder aan de streep komt dat neer op 28 miljard kledingstukken die jaarlijks op de afvalberg terechtkomen.
Stijn gooit het roer om: ‘Mijn goede voornemen? Tweedehands shoppen’
Modeprotest
DSFC lanceert vandaag hun nieuwe campagne Fashion Statement Now. Hiermee roepen zij modebedrijven op om hun totale productievolumes te publiceren, inclusief overproductie. Volgens het collectief is dit de eerste stap naar verantwoordelijkheid in de mode-industrie. “Als we weten hoeveel kleding er wordt geproduceerd, maken we tegelijkertijd inzichtelijk waar onnodig veel overproductie plaatsvindt. Zo kunnen we betere keuzes eisen van zowel bedrijven en beleidsmakers”, aldus Boreel.
Om hun campagne kracht bij te zetten, wordt er vandaag een deel van de Amsterdamse Kalverstraat (een winkelstraat, red.) geblokkeerd met een indrukwekkende berg van zo’n 4.000 kilo aan afgedankte fast fashion. De schokkende visualisatie moet niet alleen modebedrijven en beleidsmakers aan het denken zetten, maar ook consumenten. “Alleen door samen actie te ondernemen, kunnen we de mode-industrie transparanter maken”, sluit de initiatiefnemer af.
Elisah (38) koopt al zeven jaar niets nieuws: ‘Eigenlijk is alleen ondergoed een uitzondering’