Tech
Tech en buitenlandse werknemers kunnen helpen personeelstekort op te…
AI en ML inzetten
“Bedrijven en organisaties hebben bij het aannemen van nieuwe medewerkers vaak vooral ingezet op opleiding en een lineaire loopbaanontwikkeling. Echter, met de toegenomen focus op de werknemerservaring in combinatie met hoe snel banen en hun aard veranderen, is dit een aanpak die niet langer werkt”, stelt Hette Mollema, VP Benelux bij Workday. “Als bedrijven zich willen aanpassen aan het werk van morgen, moeten ze een op vaardigheden gebaseerde mentaliteit omarmen die wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML).”
“AI en ML spelen een centrale rol in de toekomst van werk, bijvoorbeeld om vaardigheden te analyseren, hun relatie tot elkaar te begrijpen en op grote schaal toe te wijzen aan een op vaardigheden gericht personeelsbestand. Denk ook aan het identificeren van vaardigheden in een cv of in een uitgebreide functiebeschrijving en die vaardigheden te filteren op basis van context. Gevoed met dat inzicht, kunnen AI en ML vervolgens de juiste kandidaat aan de juiste baan of de juiste werknemer aan het juiste werk koppelen.”
“Door het bieden van inzichten en voorspellingen die vaardigheden identificeren en afstemmen op banen, transformeren AI en ML werknemersdata in een strategisch voordeel. Deze combinatie van data, technologie en automatisering kan organisaties helpen om middelen effectiever toe te wijzen, de productiviteit te verbeteren en hun talent beter te benutten”, zegt Mollema.
Makkelijk mensen aannemen in buitenland
Een van de oplossingen die UWV noemt om personeelstekort tegen te gaan is werven in het buitenland. Het aannemen van mensen in andere landen, zelfs als daar geen eigen entiteit is, wordt dankzij de inzet van technologie ook steeds makkelijker. Zogeheten ‘employer of records’ maken het eenvoudig om talent elders te vinden, aan te nemen en te behouden.
Marguerite Monrose, senior country marketing manager Benelux bij Remote, specialist in het opzetten, beheren en ondersteunen van een wereldwijd team van medewerkers: “Thuiswerken is niet meer weg te denken in onze werkcultuur en de wens om meer thuis te werken is groter dan ooit. Nederland loopt hierin zelfs voor, maar we zien het overal ter wereld. Maar in hoeverre wordt dit ook mogelijk gemaakt binnen het bedrijfsbeleid? Niet alleen of medewerkers het mogen doen, maar ook kunnen doen, en daarvoor technisch gefaciliteerd worden.”
“Om aantrekkelijker te zijn, geven sommige bedrijven de voorkeur aan “full remote” werken, ofwel alle werknemers werken 100 procent vanuit huis. Iedereen kan vanuit huis werken, of op een derde plek, bijvoorbeeld in een coworking space, of kiezen voor een bestaan als digital nomad. Door een werknemershandboek op te stellen, dat voor iedereen toegankelijk is en alle processen documenteert die binnen het bedrijf zijn ingevoerd, is elke werknemer in staat effectief te werken. Remote heeft op deze manier 1000 medewerkers in meer dan 60 landen in alle tijdzones, en biedt dezelfde diensten aan andere bedrijven aan”, aldus Monrose.