Connect with us

Sports

Uitleveringsprocedure Quincy Promes in Dubai begonnen: ‘Uitlevering betekent niet dat hij in Nederland meteen achter de tralies verdwijnt’

Published

on

Het uitleveringsproces tegen Quincy Promes is donderdag 2 mei van start gegaan in Dubai. De voetballer werd daar op verzoek van Nederland gearresteerd.
Quincy Promes is in Nederland veroordeeld in twee rechtszaken. In februari werd Promes tot een celstraf van zes jaar voor importeren van in totaal 1350 kilo cocaïne. Vorig jaar werd Promes ook al veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar voor het neersteken van een neef tijdens een feest in Abcoude. Promes is tegen beide veroordelingen in beroep gegaan.
Doordat Promes in Rusland woonde kon hij de straffen uit deze veroordelingen ontlopen en zijn voetbalcarrière bij Spartak Moskou voortzetten. In Dubai ging het fout toen de voetballer een auto ongeluk had veroorzaakt en was doorgereden. Hiervoor werd de voetballer aangehouden en kon Nederland bij de autoriteiten in Dubai vragen om uitlevering. Het Parool sprak hierover jurist Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Het is voor Nederland de eerste keer dat door middel van een uitleveringsproces om uitlevering wordt gevraagd in Dubai. “Het verdrag is dus nog niet eerder toegepast voor Nederlanders die vanuit VAE uitgeleverd zouden moeten worden,” legt Knoops uit. “Het proces kan heel snel gaan als Promes instemt met uitlevering, dan kan hij binnen een aantal weken in Nederland zijn. Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan. Als Promes verweer gaat voeren omdat hij het niet eens is met de uitlevering en daar verklaringen voor heeft, betekent dat een langere uitleveringsprocedure.”

Bij een uitleveringsproces wordt niet gekeken naar de bewijsstukken, maar of Nederland zich heeft gehouden aan de formaliteiten van het uitleveringsproces. “Denk bijvoorbeeld aan het proces-verbaal van de politie, de uitspraken van de Nederlandse rechtbanken, de zaken waartegen Promes in hoger beroep is gegaan,” vertelt Knoops. “Het moet duidelijk zijn waarvan hij in Nederland verdacht wordt, zodat er sprake is van een grondslag om hem in Nederland te vervolgen. De rechters in Dubai kunnen het OM in Nederland om meer stukken vragen, als er dingen onjuist of niet duidelijk zijn, wat het proces kan vertragen.”

Als Promes aan Nederland uitgeleverd wordt, zou hij een verzoek kunnen doen bij het gerechtshof om zijn voorlopige hechtenis op te schorsen. “Dit betekent dat hij kans maakt op om vrije voeten te worden gesteld. Het staat niet vast dat als hij in Nederland aankomt, hij in voorarrest moet verblijven,” legt Knoops uit.

Continue Reading