Connect with us

Shopping

Uitstel van betaling voor Duitse tak modeketen Esprit, ook problemen in Nederland

Published

on

Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

De problemen spelen onder andere bij een in Duitsland gevestigde Europese houdstermaatschappij waar een Nederlandse dochteronderneming onder valt. De kans bestaat dat die holding ook financieel in gebreke blijft, waarschuwt Esprit.

30 Nederlandse winkels

Wat de financiële problemen betekenen voor de ongeveer dertig Nederlandse winkels van het merk, veelal franchisezaken, is niet direct duidelijk. Esprit is in Nederland ook actief met een webshop. Die webwinkel is nog in de lucht.

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat aan enkele Nederlandse vennootschappen geen uitstel van betaling is verleend. Wel heeft het in Amsterdam gevestigde Esprit Europa Holdings BV, dat valt onder de Duitse holding die in surseance is, een negatief eigen vermogen van 9,5 miljoen euro.

Esprit zegt dat de dochterondernemingen in Duitsland in de problemen zijn gekomen door ‘extreme’ kostenstijgingen door jaren van hoge inflatie en energieprijzen. Daarnaast zouden de loonkosten te hoog zijn door een ‘opgeblazen’ personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.

Winkels blijven open

De in Duitsland gevestigde Europese holding is ook het moederbedrijf van Esprit in Frankrijk, België, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. In België en Zwitserland vroeg Esprit in maart al uitstel van betaling aan.

De Duitse dochterondernemingen kunnen dankzij de speciale insolventieprocedure openblijven, terwijl bestuurders onder toezicht van een expert met schuldeisers tot een akkoord proberen te komen. De huidige bestuurster Man Yi Yip vertrekt. Zij wordt vervangen door twee juristen.

Reddingsplan

Esprit zegt tijdens de surseance te werken aan een ‘duurzame toekomst’ voor de Europese tak. “Verschillende potentiële investeerders hebben interesse getoond in een strategische samenwerking. Door het merk in lijn te brengen met een efficiënte bedrijfsvoering, te snijden in de disproportioneel hoge kosten en nieuwe financieringskansen te onderzoeken, probeert het bedrijf de uitdagingen aan te gaan.”

Esprit is in veertig landen actief. Het in 1968 opgerichte bedrijf ging in het verleden al eens failliet.

Continue Reading