Bussiness
Voor jezelf beginnen in de IT-sector? Dit zijn de voor- en nadelen
Voordelen van voor jezelf beginnen
Een eigen bedrijf hebben is voor veel IT-ers een droom, het biedt namelijk veel voordelen, waaronder:
Flexibiliteit
Als zzp’er heb je zelf de vrijheid om je uren te bepalen. Veel ondernemers zien dit als een van de grootste voordelen van het ondernemerschap. Je kunt werken waar en wanneer je wilt. Zolang je je klanten maar tevreden houdt, natuurlijk!
Zelf keuzes maken
IT is vaak een mix van mens, technologie en proces. Je kunt hier alleen een goede balans in vinden wanneer je de juiste keuzes maakt. Als zzp’er ben je eigen baas en maak je deze beslissingen zelf. Je hoeft dus niet te voldoen aan de eisen en verwachtingen van een werkgever. Uiteraard is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de wensen van jouw opdrachtgever.
Hoger uurtarief
Als zzp’er in de IT-sector kun je in veel gevallen een hoger uurtarief vragen dan mensen in loondienst. Dit komt omdat bedrijven vaak bereid zijn om wat meer geld neer te leggen voor jouw kennis, ervaring en flexibiliteit.
Diverse projecten
Je kunt als zzp’er voor meerdere klanten werken en dus verschillende projecten oppakken. Dit maakt je werk afwisselend. Ook kun je hierdoor bredere ervaring opdoen en je professionele netwerk uitbreiden.
Nadelen van zzp’er zijn
Voor jezelf beginnen biedt veel voordelen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is goed om je hier bewust van te zijn voordat je als zzp’er aan de slag gaat. Waar moet je rekening mee houden?
Je mist voordelen van loondienst
Als je in loondienst bent, heb je recht op een wettelijk aantal doorbetaalde vakantiedagen en vakantiegeld. Als zzp’er is dit niet het geval: dit moet je zelf regelen. Je bent hier dus helemaal zelf verantwoordelijk voor.
Daarnaast moet je zelf een financiële buffer of een arbeidsongeschiktheidsverzekering
regelen om jezelf te beschermen tegen inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Ook moet je zelf je pensioen opbouwen.
Onzekerheid
Een van de grootste nadelen van zelfstandig ondernemerschap is een wisselend inkomen. Als zzp’er kun je soms te maken hebben met periodes waarin er wat minder opdrachten zijn. Dit kan invloed hebben op je inkomsten. Een schommelend inkomen brengt een zekere mate van financiële onzekerheid met zich mee.
Verantwoordelijkheid
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je succes én voor je falen. Dit kan best stressvol zijn, zeker als je te maken krijgt met lastige klanten of juridische kwesties.
Administratie
Bij het runnen van je eigen bedrijf komt ook administratief werk kijken. Je bent zelf verantwoordelijk voor het correct bijhouden van de boekhouding en het tijdig doen van belastingaangiften. Daarnaast moet je zelf zorgen voor het opstellen van contracten met opdrachtgevers. Deze taken kun je eventueel uitbesteden aan professionals als je daar zelf geen tijd of expertise voor hebt.
Geen collega’s
Als zzp’er heb je vaak geen collega’s waarmee je samen kunt lunchen, kletsen en sparren. Dit kan een nadeel zijn, zeker wanneer je het sociale aspect van een kantooromgeving waardeert. Werken als zzp’er kan daarom soms best eenzaam zijn.
Weloverwogen beslissing maken
Voor jezelf beginnen is leuk en spannend, maar er zijn ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om zowel de voor- als nadelen goed af te wegen voordat je de sprong waagt, zodat je zeker weet dat je de keuze maakt die het beste bij je past.