Infra
Wetenschappers bakken betere baksteen van as en glasresten | Change Inc.
Het produceren van de veelgebruikte, traditionele baksteen is een energie-intensief proces. Grondstoffen als zand en klei moeten eerst vermalen worden in minuscule deeltjes voordat ze gemixt, gevormd en geperst kunnen worden in rechthoekige stenen. Daarna moeten ze drogen en afgebakken worden in grote ovens. En hoewel zand en klei volop voorradige grondstoffen zijn, heeft het delven en vervoeren van het materiaal ook de nodige milieu-impact.
Wetenschappers van de Australische RMIT University gingen dan ook op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief. Het doel was om een deel van het zand en de klei uit het standaard bakstenenrecept te vervangen door twee andere grondstoffen, namelijk glas en as. Beide materialen werden aangeleverd door Visy, het grootste recyclingbedrijf van Australië.
Glas en as
Het glas kwam van een glasrecyclingfabriek en bestond enkel uit deeltjes van 3 millimeter of kleiner. Deze deeltjes zijn te klein om te recyclen. De as ontvingen de wetenschappers van een afvalverbrandingsinstallatie waar niet-recyclebaar afval wordt verbrand om energie te winnen. Het grote voordeel van deze twee stromen was dat ze niet eerst nog fijner gemalen hoefden te worden om gebruik te worden als ingrediënt in bakstenen. Ook zorgden de toevoeging van glas en as ervoor dat het smeltpunt van de baksteen lager kwam te liggen, waardoor minder energie nodig was tijdens het productieproces.