Connect with us

Basketball

WK 3×3 Basketball U23: Mannen geen favoriet, maar zeker kanshebbers

Published

on

Het was lange tijd niet eens zeker of Nederland ook een mannenteam naar het WK 3×3 Basketball U23 kon sturen. De mannen troffen in de kwalificerende ‘Nations League’ namelijk een sterke poule en sprokkelden maar nèt genoeg punten. Toch is het team volgens coach Luuk Slond niet kansloos in de eindstrijd: “Wij zijn een top zes team hier.”

Het 3×3 Mannenteam U23 bestaat uit Jaro Abrams, Jacopo Bertotti, Benicio Leons en Timo Slond, broer van coach Luuk. Benicio kwam voor de voorbereiding op het toernooi overvliegen vanuit Amerika. De rest trainde al lang samen, onder andere met de Olympiërs.

Dit team stond dus al, aldus Luuk. “We zijn de hele zomer goed op elkaar ingespeeld en dat is denk ik zeldzaam voor een U23-team. We zijn een mooi gebalanceerd team: hebben shooting met Jacopo en Timo, en Jaro en Benicio kunnen iedereen op een poster zetten.”

Belangrijker nog: dit team wil volgens hun coach voor elkaar werken. Dat was ook één van de kwaliteiten die van het scherm spatte bij de mannen die goud wonnen, en daar trainden ze dus veel mee. “Die jongens delen al hun kennis, dus dat is ervaring die we meebrengen. Soms moet je van een video leren hoe gasten spelen. Maar als je een screen van Julian (Jaring) of Jan (Driessen) voelt, dat is toch net effe wat anders!”

Underdog als 7-seed

In de Nations League speelden de mannen veel tegen Litouwen, een érg sterk team volgens Luuk, en Oekraïne. Litouwen plaatste zich als vierde voor het WK en ook Oekraïne (#16) is van de partij. “We hebben wel telkens laten zien dat we gewoon kunnen spelen met die gasten. Dus zijn we hier favoriet voor het goud? Nee. Maar we zijn denk ik een top zes team hier, en kunnen met iedereen meedoen.”

Van een positie als underdog, als 7-seed, wil Luuk daarom niets weten. Het team is daar sowieso niet mee bezig. “Wij hebben het daar niet over. Onze focus gaat telkens één wedstrijd vooruit. Dag één was zeer succesvol, en we gaan vol vertrouwen naar de volgende wedstrijden.”

Speelschema

Nederland versloeg het fysieke Benin met 21-10, #2-seed China in een onnodig spannende wedstrijd met 21-16. “Op het eind was het lastig verdedigen voor ons, door foutenlast”, aldus coach Slond over die tweede pot. “Maar na zeven minuten stond China nog op zeven punten. We hebben verdedigend echt een extreem hoog niveau behaald.” Jacopo Bertotti schoot de eerste game binnen, Timo Slond had in beide wedstrijden 4 tweetjes en schoot ook de winnende tegen China.

De rest van het schema ziet er als volgt uit voor de mannen:

Zaterdag 14 september
10.55 uur: Nederland – Mongolië
12.45 uur: Japan – Nederland
Zondag 15 september
6.50 – 13.15 uur: Kwartfinales t/m finales

Continue Reading